Monday, January 30, 2012

Our Grand Dinner


salam semua, dah lama pula rasanya farah tak update blog ni sebab busy dengan paper conference, now semuanya da settle dengan baik Alhamdulillah...


Arini farah nak cerita sikit pasal Grand Dinner farah dengan kawan-kawan farah kat UTM johor ni, betul lah orang kata setiap yang berlaku MESTI ADA HIKMAHNYA dan setiap kehilangan itu akan tumbuh berganti asalkan kita ikhlas dan kita tidak perlu meratapi kehilangan itu kerana tuhan akan berikan kita sesuatu yang lebih baik dari sebelumnya. Farah selesa dengan kawan-kawan baru kat UTM ni..Thanks to all my UTM's fwenz.


Berbalik kepada topik kita hari ini (mcm lecturer nak ajar student plak), hehehehe..

Sebelum balik cuti raya cina hari tu, farah dan kawan-kawan kat UTM ni ambik masa untuk makan besar bersama-sama memandangkan masa tu kami semua tengan tension dengan paper Bandung so, kami pun keluar lah hang out bersama-sama, makan-makan, bercerita dan mendalami watak masing-masing..yang farah suka tentang diorang ni, diorang semua bersifat terus terang dan luahkan benda tak suka depan-depan so senang untuk masuk dengan diorang dan paling okey diorang ni ada sifat humor tersendiri...  


Okey, kat sini farah nak share sikit picture-picture Grand Dinner kita orang kat Restoren Remaja Classic, berdekatan dengan Plaza Angsana, JB. Jom layanzzzz...





banyak lagi gambar nak upload tapi line tenet kat UTM ni slow sikit, anyway da boleh upload nanti farah upload kan ye dear-dear semua..hehehe

Selamat Bercuti Semester..hehehehehe

Sunday, January 22, 2012

Hometown Activities


Arini farah sedikit kepenatan, maklum la sekali sekala balik kampung halaman kan..banyak program yang perlu di selesaikan especially benda-benda berkaitan dengan wedding farah yang just tinggal 7 bulan je lagi nih, huhuhuhu..


First day balik kampung, farah teman along farah pegi kedai perabot untuk rumah dia. boleh dikatakan seharian duk memilih perabot then selesai perabot, kami ke NAGOYA kat KB utk beli baju tema khas untuk family, farah beli kain untuk family dan untuk petugas perempuan masa majlis kawen farah nanti..untuk petugas lelaki farah tempah t-shirt untuk diorang.


Second day kat kampung, farah temankan En.tunang jahit baju melayu untuk akad nikah kat KB kat kedai tailor my late father and also my brother. Jahitan dia halus dan cantik. Then, farah jenguk-jenguk jugak baju akad nikah farah, dah siap jahit, timggal jahit manik jer. rasa lega after selesai jahit kedua-dua baju. 


Esok (third day), farah nak jumpa wedding planner untuk confirmkan wedding theme color, khemah dan lain2 yang berkaitan.


dalam kepala ni benda yang tengah kalut duk fikir-fikir ni berkenaan dengan:-

** DOORGIFT..3 benda perlu di survey dan ditempah.

** Veil akad nikah dan tudung

** barang hantaran (ada lagi yg xsettle)

** List barang2 yang hendak dibeli kat Bandung pun belum listkan lagi..


Adui, peningnya nak kawen, huhuhuhuhu

ok lah, farah nak tido dulu...penat dan nak mencari idea untuk berbincanng dengan wedding planner esok..

Babai...!!! 


Thursday, January 19, 2012

Our Jogging Activity


Hello peeps,

Disebabkan hari ini terasa relax sikit maka dengan GAH nya cik farah mahu update blog dengan aktiviti-aktiviti farah dengan kengkawan kat UTM yang semakin hari semakin menjadi sengal mereka, hahahahaha...

First sekali nak update sal berita gembira yang farah dapat 2 hari yang lepas. Nak cerita ke x? takut nanti kata riak plak..hehehehe

Ape?? Nak Tahu??

Mana boleh.. (dengan muka yang riak, hahahaha)

Nak la tahu, plzzzzz...

Nak tahu Bayar la..hehehehe (teringat Azean Irdawati nyanyi lagu 50 sen dalam cerita Aisyah 50 Sen)

okey..okey..I storey ye tapi jangan plak kata I gedik or riak, hehehehe
.
.
.
JUST TO ANNOUNCE MY WEIGHT LOSS 1.2 KG WITHIN 1 WEEK CARBO DIET


Soooooo, EXCITED okeh...!!!!
(bercakap cara gedik Miss Fazura dlm cite Pisau Cukur..hehehehe)


Da abes cite tu, farah nak cerita pasal aktiviti jogging farah dan kengkawan kat UTM, maklum la sekarang semua dah beli kasut jogging baru semata-mata nak turunkan berat badan, hehehehe...
Meh kita layan gambo-gambo atlet yang tak diiktiraf ni..

Hey, i'm here

Yati

Ain & Fiza

Put & Kak Ima

Juna pun ada..


Kat mana korang semua berjogging dan beriadah ni??

Nak tahu?? Jom layan picture ni plak..

Stadium UTM (pintu depan)

Track (tempat kami semua berlari)

Yang berwarna warni tu seat ok..hehehe (dari jauh nampak UTM)..bangga jap

 
satu tempat lagi kat GYM UTM



Tu je cerita hari ini..berita bersambung.

Monday, January 16, 2012

Review: Pre-E Day Photoshoot


Arini tak ada ape yang farah nak bercerita sebab otak tak boleh berfungsi dengan baik (perut lapar sebab puasa). so, untuk penuhi ruangan blog kesayangan farah ni, farah nak share sedikit picture Pre-E Day farah. 


Picture-picture ni farah ambik kat sawah padi area kampung farah, masa tu cuaca panas dan padi tengah cantik. Sesi photoshoot ni farah di temani oleh My Sis..


Picture E-Day ni tanpa en.tunang sebab belum masanya untuk bergambar bersama-sama.

Jom layanzzz..!!!



  

 
 




 


Ini dia My Sis, Syafani..


Sunday, January 15, 2012

The Cute Couple of Yuna & Qi



Jom layan video ni, best sangat dan paling sweet ia adalah gandingan dua sejoli Yuna & Qi..

Attention to En.Tunang: Please listen this song


The Lyric:

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu

Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu

Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba

Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi

Seribu tahun pun akan ku nanti

Kan… kamu…

Sayangku

Jangan kau persoalkan siapa di hatiku

Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu
 
..bestkan???..layanzzzzz..
 

My Wedding Theme


Good Afternoon Everyone, 

Entry kali ni farah nak bercerita pasal wedding theme yang farah dah pilih.

tapi belum betul2 finalize lagi.



Firstly, Farah nak bercerita pasal Majlis Akad Nikah, untuk majlis ini farah lebih gemar

memilih theme seperti kat Mekah iaitu berjubah hitam dan putih tetapi diceriakan dengan 

pengantin yang memakai warna Orange + White.. suasana ini akan nampak lagi segar dan ceria 

ditambah dengan element ISLAMIC



Secondly, untuk Majlis Bersanding, farah pilih warna yang terang tapi agak soft.

Ni dia preview untuk majlis farah tue..tapi sikit jer la boleh bagi tengok ek, nanti x surprise plak..hehehehe
 

cantik x? soft & very nice kan...hope dapat realisasikan theme ni...very adore this theme for my Big Day.

 
Thirdly, untuk theme colour  Majlis Bertandang pula element biru diutamakan 
 
sebab En.Tunang suka warna ni..
 
Maka, kami pilih this theme for Our Majlis Bertandang
 

warna ini adalah gabungan our favorite colour...



Lastly, for Outdoor Photoshoot pula,
 
farah decide nak terapkan element ENGLISH STYLE.. colour yang duk menari-nari kat kepala sekarang 
 
ni adalah warna khakis atau lebih dikenali sebagai cream kecoklatan (betul ke tak orang panggil macam 
 
tu)..tapi ni la contoh dia --------->>>
 

warna Coat en.tunang..
 
AND

warna DRESS yang farah idamkan..hehehehe

so, if kawan2 ada suggestion blh la share ek..farah pun pening-pening lagi dengan farah punya wedding 
 
theme colour nie..hehehe..ok la sayang-sayang semua, i got to go..

Daaaa...

Saturday, January 14, 2012

Jom Tukar2 Link


Hey Kawan2 Blogger & Silent Reader...
.
.
since blog ni still new, so sy mengharapkan kawan2 blh la bertukar2 link especially pada

BRIDE TO BE


tu sbb nnt blh la kita tukar2 pendapat n idea for satu2 majlis kan..
.
.
hope so la kwn2 blh tinggalkan ur link kat farah, nnt farah follow korang n farah follow korg ek
.
.
papai syg..

Thursday, January 12, 2012

Minggu Berdiet..


STRESS...!!!

permulaan kata di atas adalah disebabkan oleh berat badan yg makin gatai nk naik..huhuhuhu
.
.
3 bulan yg lepas, farah ada timbang berat badan farah dan mengikut penimbang tu berat badan farah adalah berat yg IDEAL ok..

so, farah pun senang la hati...pastu dengan excited farah pun g la tempah baju akad nikah farah...
.
.
(5 Jan 2012) kakak farah BBM farah:
v
v

Kaksya: Salwati, kaksya ada g tgk kt butik td baju akad nikah..baju akad nikah da siap tinggal jahit beading jer..

Farah: Yeke?? lawa x?

Kaksya: Lawa la, tp rupa sebenar xnmpk lg la sbb dia tgh jahit manik lagi..tp kakcik kne maintain la badan sbb tgk baju tu mcm "fit" je

Farah: ok je kot, badan xde la naik sgt pun

Kaksya: ok la cmtu gak..


Lps abes bbm ngn kaksya, farah pun terpk la nk g timbang berat badan farah...yela last skali timbang 3 bln yg lps kan..masa kuar dinner mlm tu kwn farah ajak g farmasi dia nk beli ubt, so farah pun ikut la...

ape yg saya jumpa?? teka la..!!!
.
.
hehehehehe...farah jumpa penimbang berat la, pastu ape lg grab the opportunity la..naik je penimbang tu rasa riak je..ayat dlm hati "ala berat aku mesti ideal je ni" (berlagak..!!!)...

TETAPI

BERAT BADAN SAYA NAIK LAGI..BKN 1KG OR 2 KG TAPI 3KG...OMG..!!!!
.
.
arrrggghhh...tkautnya xmuat baju nikah..mati la cmni
.
.
Malam tu mmg xselera nk mkn, punya la tekanan (tertekan tu rasa mcm bdn naik 10kg taw)..aduiii, pastu terus tepon en.tunang..

Farah: syg, berat badan bb naik 3kg ni cmne??

En.Tunang: xpela, ok la tue..comel sket

Farah: comel??perli ek??

En.Tunang: xde la, ok la berisi sket...ni kurus jer

Farah: fine tp tkt baju nikah xmuat

En.Tunang: xmuat kita beli baju lain la..

Farah: xpe la bb nk diet

En.Tunang: xyah la nk diet2, B xkisah kan..nnt sakit ssh

Farah: bb tekad..huhuhuhu

En.Tunang: ikut syg la tp ngn syarat jgn diet smp sakit..i dun like!

Farah: ok bebeh, tq..hehehehe
.
.
Bermula semalam (11 Jan 2012)..farah start berdiet..no more makanan yg berkarbohidrat, start semlam farah elakkan diri utk mengambil makanan yg berkarbohidrat (nasi, roti, benda bergula dan jajan)...
.
.
stp petang farah akan berjongging n kadang kala g Gym..hehehehe
.
.
semoga pengorbanan makan ni dpt mencapai matlamat kurus yg diidamkan walaupun berat badan skrg telah dikategorikan sebagai "MONTOK" oleh kwn2 farah..
.
.
tp demi baju akad nikah, ku tetap korbankan makan ku..huahuahua
.
Sadisnya..hehehe



Sunday, January 8, 2012

Review: Doorgift Pertunangan

sekarang jam menunjukkan 9: 40pagi bersamaan 8 Januari 2012, cepatnya masa berlalukan tp yg penting azam tahun ni nk jadi yang terbaik...maklum lah xlama lagi da nk bergelar isteri dan ibu kpd ank2 ku nnt...so, berubah ke arah kebaikan itu yang perlu tp step by step la kan.....
.
.
.
erm, arini farah nk review sket sal doorgift pertunangan farah tp pic blh upload sket je sbb banyak barang farah xsempat nk amik gmbr..hehehehe..so, farah masukkan yg mana ada la kan
.
.
.
Doorgift aritu farah buat simple je, just bagi homemade choc ngan apam polka dot sebab skrg kan kedua2 tu yg famous dan murah..kat sini farah listkan kat mana farah beli barang2 ni;

Homemade Chocolate
.
farah tempah coklat ni dgn noorhomemadecoklat.blogspot.com (coklat dia sedap n lembut)..farah suka dan ramai yg tetamu puji coklat ni sedap..farah order 2 jenis coklat, satu yyg berbentuk LOVE dan satu lg bentuk Rose (merah putih)
V
V


Apam Polka Dot
.
apam ni farah tempah dengan "Apam Polkadot Kelantan" (nama fb)..farah tempah 100 biji pelbagai warna dan berinti strawberi..
V
V


Coklat Cadbury Eclair & Coklat Bentuk Ladybird & Ikan (xde pic)
.
semua barang2 ni farah beli kat kedai borong NSK supermart kat Wangsa Maju..murah


.
.
.
Kotak Doorgift

Ni plak farah nk cerita perihal kotak doorgift..kotak ni farah beli melalui facebook dengan akak Nana (nama fb dia Nana Cenderahati Perkahwinan)..farah beli kotak bentuk rama2 yg berwarna silver, Rm 40 utk 100 pcs..


.
.
hiasannya plak farah D.I.Y sendiri la..hikhikhik
.
.
sticker tu farah google je design, pastu yg berkenan farah edit sket..then print kat kedai..farah print sticker ni ats kertas A3 so farah dapat dlm 98 pcs utk sticker dengan harga RM 3.50..hehehe..ni sticker yg farah design sendiri tu...comot sket tp ok la kan..puas hati bila buat ngn air tangan sendiri..
.
.



then farah lekatkan kat kotak yg farah beli tadi tu




pastu utk cantikkan lagi kotak tu farah beli bunga2 comel yg da siap kat kedai MAJU CRAFT SDN BHD..120pcs tp harga xingat la dear..so ni la kotaknya bila da siap gubah..


untuk doorgift dlm kotak ni farah just letak homemade chocs, choc eclair & chocs bentuk ladybird/ikan je..apam polka dot farah letak kat luar sbb xmuat, kotak ni kecik..
.
.
pastu setiap doorgift ni farah letak dlm paperbag yg berwarna purple jgk..hehehe
.
.
Sekian, selamat mencuba..



Wednesday, January 4, 2012

Hantaran Pertunangan

arini giler utk berblog sket, dalam masa sehari buat 2 entry..hehehehe
.
.
utk entry hantaran pertunangan ni farah just ada picture hantaran dari pihak farah kpd pihak si dia, hantaran dari pihak si dia utk farah lupa nk amik satu persatu..anyway, korang tgk je la ek...hehehehe..
.
.
sebelum tu farah nak cerita ni, bekas hantaran tu farah buat sendiri taw..gubah pun sendiri tapi dibantu oleh Ja dan Puteri..kos utk buat gubahan hantaran je farah abes RM450.00..semua brg farah beli kat kedai MAJU HANDICRAFT SDN BHD (bandar baru uda, johor)
.
.
tadaaaaaa.......
.
.
Hantaran dari farah utk Si Dia tercinta

1) Cincin



2) Sehelai Kemeja & Sehelai T-shirt


3) Coklat


4) Sandle


5) Kek Red Velvet (adik farah yg buatkan)


6) Cream Puff (sponsored by my aunty)


7) Jacket & Buku Agama


Gambaran keseluruhan hantaran.
.
Hantaran farah to si dia : warna purple

Hantaran si dia to farah : warna pink
(tapi disebabkan edit byk sgt warna hantaran da jadi peach plak, hehehe)
.
.
di sebabkan hantaran dari si dia pada farah xde picture yg satu persatu,
so farah listkan je la ek (so, sorry)... :(
.
.
1) Cincin

2) Kasut

3) Sepasang Batik Lukis

4) 2 pasang baju kemeja (requested by me)

5) Coklat & famous Amous

6) Nasi Manis

7) Truffle

hantaran si dia utk farah digubah sepenuhnya oleh kak long si dia...thanks to kak long sbb tlg gubah hantaran walaupun masa tu kak long dlm pantang..tq very much...
.
.
thanks to my family and my future in law sbb sama2 menjayakan pertunangan kami..plg bersyukur kepada ALLAH yg Maha Esa kerana Dia telah memperkenankan doa kami dan semoga bertunangan ini akan berakhir dgn pernyatuan kami dgn lafaz akad....aminn